Seriöst, vad handlar Discworld-böckerna om?

Det finns många sätt att läsa Terry Pratchetts Discworld-böcker på. Olika personer runt om på internet har gjort ”läsguider” till böckerna, till exempel den här gamla godingen. De flesta av dessa guider bortser dock från en fundamental sak: att förklara vad böckerna egentligen handlar om.

Av den anledningen har jag sammanställt – på min fritid och utan att få betalt av någon – en liten informativ grafik som illustrerar exakt vilka övergripande teman som figurerar i Pratchetts olika böcker.

Bra va? (Varför skrev jag på engelska? Ingen aning.)

 • Sten

  Intressant. Fast jag skulle vilja se en motivering för varje bok också…
  Unseen Academicals skulle jag nog klassa som ”Being Human” även om det kanske tekniskt sett är ”Being a Goblin” (till skillnad från att vara en , alltså.) Till exempel.

 • Grov

  Intressant. (eko?)
  Jag har aldrig ens tagit i en Discworld-bok, men funderat på det åtskilliga gånger. Är de böcker med flest färgade streck bredvid sig synonymt bäst också?

  • D-man

   Alla böckerna med Döden är roliga. Han ser ut som liemannen (eller Dödsängels om du vill ha en gammal DoD-referens). Alla hans repliker i böckerna skrivs med ett lite annorlunda typsnitt och endast versaler. Sålunda behöver hans inträde i en scen aldrig annonseras. Plötsligt är det bara någon som säger ”PLEASE COME WITH ME.” och då vet man att det är Döden. Versalerna blir en signal om att det är något komiskt i antågande.

 • Sten

  Nej. De första två är förhållandevis dåliga. Sedan blir de linjärt bättre upp till Maskerade, då de börjar bli sämre igen fram till The Truth, då de börjar bli bättre på nytt men ojämnare. Börja antingen med Mort och gå i kronologisk ordning eller börja med Guards Guards och Men at Arms och läs alla andra efteråt, när du har fastnat.

  Vill du ha fler absoluta sanningar?

 • Haha, jag som gillade de första två discworld-böckerna och sen tyckte de blev sämre och sämre. Guards Guards var den som fick mig att sluta läsa dem helt.

 • Anders Norén

  Jag skulle vilja skilja ut jämställdhet som ett eget tema, skilt från övriga samhällsfrågor, eftersom just jämställdhet och jämlikhet oavsett kön, religion eller etnicitet är ett tema som återkommer i så många böcker, ibland i närmast bärande ställning (”Equal rites” och ”Monstrous regiment”, t.ex.)

 • Henrik Eriksson

  Tja, jag har alltid varit förtjust i böckerna om stadsvakten. De första handlade mer eller mindre om mord och om stadsvaktens uppbyggnad till en modern polisorganisation samt att den används mer eller mindre som ett integrationsinstrument för nya raser (för att använda ett rollspelsord) eftersom den får tillskott av varulvar, troll och vampyrer etc.

  Jag gillar framförallt förordet i Guards! Guards! där vakters ensidiga roll som strykpåsar till hjälten i film och fiktion ifrågasätts.

 • Dante

  Mina favoriter är alla böcker som innehåller His Grace, The Duke of Ankh, Commander Sir Samuel Vimes. Jag älskar hans torra cynism och förhållningssätt till världen.

  • Bifall. Vimes är min stora idol. Han och Granny Weatherwax.

 • Idol och idol men.. jag döpte min son till Samuel efter just Vimes. Det är väl inte nåt konstigt med det, eller hur? Det gjorde ju han själv också, minsann.