Kuken

I nästan alla sammanhang så är det riktigt schysst att vara man. Speciellt, som jag, en vit man som lever i ett rikt land och har ett bra jobb. Men vissa grejer gör mig ändå förbannad. (I går blev jag förbannad på twitter.)

Till exempel: Jag blir förbannad på bilden av manlig sexualitet, samt att det är så jävla svårt för män att diskutera sex med varandra utan att falla tillbaka på machojargong och poserande. Bilden att män alltid vill ha sex, alltid kan alltid ha sex, är helt fucked up. Det dröjde långt in i vuxen ålder innan jag kunde prata om min sexualitet med mina manliga vänner, utan machisimo och skryt. Den är så omhöljd av myter och prestige att den nästan är omöjlig att diskutera – speciellt om man är ung. En man som inte får stånd är ingen man. En man som inte vill ligga med alla kvinnor är ingen man. En man som inte vill ligga är ingen man.

Det är först nu, efter 30 års ålder, som jag förstått att det är ganska vanligt att män inte kommer under ett samlag. Vanligt att män inte är sugna. Föreställningen att män alltid kan komma är en farsot som förstör sexlivet för både män och kvinnor. Alla som varit i ett förhållande mer än några månader borde veta att så inte är fallet. Ibland har även män huvudvärk. Men ändå fortplantas, både av män och kvinnor, föreställningen om att sexet är slut först när mannen har kommit. Jag vet inte hur många gånger jag velat lägga av, men hon bara ”men du har ju inte kommit än!”. Ofta verkar hon tycka att det är hennes fel, när det förmodligen bara handlar om att jag är trött eller full.

Min vän Mattias twittrade: ”Om inte mannen kommer är det inte klart. Om inte mannen penetrerar är det inte påbörjat. Och så vidare.” Även i de mest medvetna förhållanden jag varit i så har det ansetts så. Trots att alla inblandade vetat att, nej, sex funkar inte på det sättet, så har myten på något sätt varit närvarande. Jag har känt mig otillräcklig. Hon har känt sig otillräcklig. Alla förlorar.

Vi måste kunna prata om manlig sexualitet i andra sammanhang än våldtäkt och övergrepp. För det är tragiskt att manligt sexualitet aldrig debatteras annat än när den är ett problem: porr, våldtäkter, prostitution, sexuella trakasserier, sexmissbruk. Men nog fan är vi män mer än så? Nog rymmer vi mer än våld och elände? Inte fan måste vi vara rädda för vår sexdrift?

Om jag växte upp idag så skulle min bild av sex formas av 1) porr, 2) debatten om sexuellt våld. Men var finns bilden av det vanliga sexlivet? Film? Tv? Datorspel? Föräldrar? HA! Knappast. Hur ska unga killar få en balanserad bild av sin egen sexualitet?

Det måste börja i skolan, för det kommer aldrig hända någon annanstans. När jag gick i grundskolan, speciellt mellanstadiet, var sexualundervisningen ett skämt. Diagram och genomskärningar. Samtidigt florerade en svart marknad av sexualkunskap på raster och i omklädningsrum. Det mesta var så klart galet felaktigt. Tjejer har skönt hela tiden under ett samlag (så om de inte vill från början så gör det inte så mycket). Tar man en tjej på brösten så blir hon ofelbart kåt och vill ligga. Slidan sitter liksom lite nedanför magen, inte mellan benen, och blir våt först efter penetration. Tjejer får orgasm i munnen när de suger kuk. Storleken på kuken är det enda som spelar roll för en tjej. Slickar man en tjejs navel så börjar hon skaka och stöna. Får en kille inte orgasm när han ligger med en tjej så är det fel på honom.

Notera att det flesta av myterna handlar om tjejen, inte om killen. Sex är något män begår, inte något som sker tillsammans med en partner. Så här i efterhand är det ett mirakel att ens någon som gick i Nybergskolan på 80-talet fick ett fungerande sexliv.

Vad är lösningen? Ja, en fungerande sexualundervisning till att börja med. Kompetenta lärare som avlivar omklädningsrummens myter. Unga killar måste få lära sig att, tja, ibland så får inte män orgasm när de har sex. Ibland får de inte stånd. Ibland vill de inte ens ha sex. Det är okej för en man att säga nej. Vinballe är inget konstigt, det beror på att du är full. Det är inte ovanligt att din tjej vill ha sex oftare än vad du vill (kanske med undantag om hon går på p-piller). ”Alltid redo” är scouternas motto, inte manssläktets.

Killar måste lära sig mer om sina egna kroppar och hur de fungerar. Idag har jag intrycket av att det liksom antas lösa sig själv, vilket det inte gör. Uppenbarligen.

Framför allt måste det bli lättare för män att prata med varandra om sex. Som sagt, det är först nu, vid 35 års ålder, som jag kunnat börja diskutera sex med mina kompisar på riktigt. Först nu som vi inte längre behöver hålla uppe någon fasad av att vara sexgudar. Det är inte rimligt. Det är faktiskt helt jävla sjukt i huvudet. Hur har det kunnat bli så här? Hur har vi män fått en så skev bild av vår egen könsdrift?

Detta måste ändras nu.

 • Anna Ström

  Jättebra inlägg, Magnus!

  Tvärtom att killar förväntas vilja ligga med alla och hela tiden är det vara för tjejer (även om det känns som att det börjar förändras). En tjej ska inte vilja ligga med alla (slampa) och ska inte vilja ligga hela tiden (lätt).
  Fuck that shit. Alla är individer med sin egen sexualitet.

  Jag har f.ö själv råkat i fällan att bli nojjig när killen inte kommit, för jag trott att det är mitt fel. Men jag har lärt mig genom att prata med mina sexpartners att det är ingen big deal. Under fyllesex förutsätter jag i princip att ingen av oss kommer få orgasm och efter ett tag är det bara att konstantera ”Ingen av oss kommer att komma, men det var awesome ändå. Låt oss sova!”.

  Önskar att folk i allmänhet kunde ha lättare att prata om sex.

  • Tack! Öppen kommunikation är helt klart the bees knees. Synd bara att så många män, inklusive jag själv, uppfostrats till att ha svårt att ens prata om sina känslor. Något som knappast blir bättre av den bild av manlighet som man bombarderas av via populärkulturen.

  • Först och främst – suverän text, Magnus. Oerhört bra.

   Och också din poäng, Anna; en tjej ska inte VILJA ligga. Sätt det i relation till att kvinnor via media då dessutom uppfostras (vänjs) till att betraktas som objekt som ska vara till för just det syftet. Att normaliteten på tv ligger i att vara sexig, och att verkligheten säger att banne dig om du sen lever ut det.

   ”Hur ska någon vilja ha mig om jag inte får de där brösten och blir så där sexig så att killarna blir vrålkåta och ger mig någon som helst form av bekräftelse, även om jag så klart inte vill ha sex med dem”. Konstigt att folk får både skeva självbilder och relationer till sin egen kropp och sex.

   Får kalla kårar å min dotters vägnar.

 • Bra text :-) Jag tänker även på att mäns och kvinnors sexualitet inte bara varierar mellan individer utan också att det är stor varians över tid för nästan alla personer. Att någon, kvinna som man, skulle vilja ”hela tiden” eller ”aldrig någonsin” är extremt ovanligt. Sexualiteten och lusten ser helt enkelt olika ut för olika människor vid olika tidpunkter och kan bekant komma och försvinna snabbt.

 • Det finns verkligen ingen sämre plats för en unge att lära sig om sex, oavsett kön, än i grundskolans omklädningsrum. Det är verkligen den värsta sortens kompisfostran, den en själv och många andra upplevt. De värsta våndorna kring normer om prestation- och handelskraftighet är det fortfarande få förunnat att kunna bli av med helt. Jag lärde mig hur kroppen rent mekaniskt fungerar vid skolbänken. Boy like girl > Penis hard > Girl pregnant. Dessa lektioner + 10-15 jävligt konstiga år av att testa, läsa, fråga och ha ångest har resulterat i någon sånär uppfattning om hur saker och ting fungerar egentligen. Att lära ut känslolivets effekter på kroppen är oerhört viktigt. Att det inte pratas mer om förtroende, normer, komplex, glädje och lust är förjävligt. Förmodligen för att det är icke kvantifierbara värden. Det är lättare att lära ut geografi liksom.

 • Jens Malmström

  Klokt och inspirerande, Magnus! Hejaheja! :-)

 • Min sexualundervisning stod mamma för, hand i hand med stadsbiblioteket. Hon lånade helt enkelt hem böcker om sex, kärlek och ungas känslor (det finns massor!) och placerade dem på mitt rum. Jag lusläste förstås varenda en. Lyckat exempel på att föräldrar visst kan hjälpa till utan att det blir pinsamt!

  • Isabella

   Wow! Detta borde alla föräldrar läsa och göra som din mamma!

 • Bra text givetvis. Och egentligen självklar. Tycker det är astrist att vi i Sverige ligger så långt bakom med manssynen som vi gör. Känner igen mig i det där med att tjejer blir rädda/ledsna/arga när man inte kommer vid samlag. Sex på fyllan är ju alltid kass. Jag säger faktiskt ”kan vi inte gå hem och sova tillsammans”, och menar det. Jag känner flera killar och tjejer som har problem när det kommer till att hon oftare vill än vad han vill. Faktum är att jag, en nära vän till mig och hans tjej faktiskt pratade om det här i helgen; att hon ville ha sex mycket mer än honom alltså. Killen är bara 24 så jag antar att vi var lite mogna allihop där och då :)

 • Så bra och upplysande skrivet. Skriver på en bok och inser att jag är stereotyp av en anledning, jag har aldrig upplevt något annat än att bägge kommer. Det är inte slut förrän det är slut. Dina ord gör att jag nu omvärderar, ser något annat. Jag vill att manuset ska vara på riktigt, som livet är. Bägge två kommer alltid i mitt manus för att jag tänker för snävt. Nu blir det omskrivning.

 • Pingback: Kuken – en viskningslek | I denna tid … tyvärr()

 • Pingback: Snippa snopp snut, så var sagan slut « Schmenus()

 • Daniel Holm

  Så bra skrivet, och uppmärksammat, att jag blir lycklig och lite gråtmild.

 • Åsa Roos

  Fantastisk text.

 • Martin

  Det här är ju alltid en början.

 • Ina

  Jag förstår att det inte var menat som ett komiskt inlägg men det är så roligt skrivet att jag inte kan låta bli. Tack för den!

 • Andrés

  Jag var tvungen att kommentera på halmgubben som nämndes i början av blogginlägget. Det finns oerhört få som hävdar att alla män har större sexlust än kvinnor. Däremot finns det många som hävdar även inom vetenskaperna att män i genomsnitt har större sexlust än kvinnor. Faktum är att det relativt nyligen gjordes en stor undersökning där man gick igenom tusentals artiklar som publicerats i ämnet och det visade sig finnas en stor konsensus i den linjen. Inte en enda artikel lyckades ge stöd åt den motsatta slutsatsen–att kvinnors sexlust i genomsnitt var större än mäns.

  Källa (jag kan förse fler om det önskas): Baumeister, ”Gender Difference”, pp. 242-273.

  Jag säger inte att diskussionen är avgjord, snarare tvärtom.

  • Intressant. Tar denna undersökning även upp VARFÖR sexlusten är som den är? Väger den in saker som p-piller, kulturella förväntningar etc?

   • Andrés

    Om jag minns rätt så var man i de flesta av de där artiklarna även överens om att den fullständiga förklaringen förmodligen är ganska mångsidig–att den involverar kulturella, biologiska och miljö-relaterade faktorer. Jag är inte helt säker dock. Det låter i vilket fall som helst rimligt. Vi ska inte förvänta oss att människans beteendemönster är särskilt okomplicerat.

    • Många kvinnor äter ju p-piller också, som erkänt drar ner sexlusten. Kanske har det något med saken att göra. Eller så är det fortfarande så tabu för kvinnor att ens ha en sexlust, att de inte vågar erkänna det ens i undersökningar.

  • MattiasLejbrink

   Poängen är väl att signalerna man får, inte minst från populärkulturen, är att män har större sexlust än kvinnor vilket skapar normer kring mäns och kvinnors sexualitet. Normer som påverkar oss mycket. Jag vet inte hur många tusen gånger jag sett random tv-show där mannen vill ligga och kvinnan bara ”inte ikväll älskling, jag har huvudvärk”. Sedan är jag övertygad om att skillnaderna i sexlust mellan könen är liten. Framför allt känns det irrelevant eftersom skillnaderna i sexlust mellan individer är så mycket större än den mellan könen (om det nu ens finns någon). Den diskussionen förutsätter också tvåkönsmodellen.

  • Ingenjören

   Jag försöker hitta ”halmgubben” du hänvisar till, men hittar den inte, snarare verkar ditt påstående, dvs att det som skrevs var att ”alla män har större sexlust än kvinnor” i själva verket vara en halmgubbe.

 • @fricano

  Snyggt jobbat! Det här är en del av en mängd tabun kring mannen, som sällan eller helst alls inte diskuteras. Jag har svårt att identifiera mig med bilden av mannen som översittare och förtryckare i bästa fall, eller än värre, som våldtäktsman och förbytare. Inte för att det är ett slag mot mitt ego, utan för att det helt enkelt inte är sant. För mig liksom för, skulle jag tro, den absoluta majoriteten av män i landet. Därför känner jag mig allt som oftast illa berörd av den bild som visas upp i media.

  Och det gäller inte bara när man försöker dra likhetstecken mellan mig och våldsförbrytare, utan likaledes i jämlik(hets)debatten där det är helt okej att svartmåla män på de märkligaste sätt utan att ha täckning för det. Eller vad ska man tycka om Dagens Industris löp strax innan jul ”Huka er, gubbar! Här kommer de kvinnliga styrelseordförandena” (eller något i den stilen, det var ett tag sen och tidningen ligger i återvinningen). Krydda med ordet ”kärringar” och smaka av. Skulle förmodligen skapa åtskilliga meter blogg- och debattinlägg. Mig veterligen hördes det inte ett knyst om den faktiska rubriken. Vilket pekar på en enorm ojämlikhet från jämlikhetsivrarnas sida.

  Well, well. Skulle förmodligen kunna skriva av mig mer, men vi låter det bero. Se om ni andra har några synpunkter eller kommentarer.

  • Det tråkiga med den rubben tycker jag snarare är att den bygger på föreställningen att kvinnors jämställdhet är av ondo för männen.

   • Håller med om att sånna rubriker är av ondo. Ett hot är på väg. Något som män bör frukta. Dom här kört något liknande i Danmark fast om invandrare. ”Se upp Danskar för nu kommer den flitige Rumänen!” Kan ju på ytan verka som att man ger i det här fallet Rumänen en klapp på axeln för att hen har god arbetsmoral men det man egentligen gör är ju att skapa en hotbild som göder ökad invandringsfientlighet. Jag gillar överhuvudtaget inte artiklar som bygger upp hotbilder. Ökad jämlikhet är ju givetvis något positivt.

 • Bra och jätteviktigt inlägg! Jag delar dina erfarenheter, och har känt samma frustration och ibland hjälplöshet över hur skev bilden av den manliga sexualiteten är. Hur den reproduceras i samtal, i skolan, i populärkultur, ja egentligen i allt. Nu har jag till slut tagit beslutet att göra någonting och sökt mig till RFSU:S skolinformatörsutbildning. En bra sexualupplysning kan förhoppningsvis leda till en högre medvetenhet kring sex, oavsett könstillhörighet och vilken sexualitet en känner sig bekväm i. Samtidigt som den tillåter öppnare, mera fördomsfria diskussioner och samtal. Jag hoppas att fler vill göra detsamma och söka sig till RFSU. Alla har rätt till en bra sexualupplysning.

 • Sandra Mellqvist

  För att inte nämna alla fördelar för oss tjejer om dina önskningar infrias :)

 • Kalle

  RFSU:s skolinformatörsverksamhet is the shit!
  Har själv varit aktiv informatör, med mina egna kassa erfarenheter från högstadiets undervisning som motivation. Bli gärna medlem i RFSU, få den grymma tidningen OTTAR på köpet. En av landets finaste föreningar.
  Och just det, bra skrivet.

 • Basismen

  Jag ser inget problem med en hel del av det du lärde dig på dina skolraster – förutom att de är generaliseringar (och, förutsätter jag men det säger du inget om, framförda på chauvinistiskt vis). Om de skulle ”läras ut” som motvikt/motgift till andra felaktiga föreställningar varav en del faktiskt figurerat en del i undervisning (tjejer har aldrig skönt under hela tiden av ett samlag, föredrar förspel och kan omöjligen njuta av att ge oralsex; och att ta någon på brösten ska man aldrig göra eftersom det gör ont) skulle det kännas i linje med typ dagens Rfsu. Å andra sidan kanske det är bäst att tillgå sådan kunskap empiriskt. En tanke bara. Tjipp.

  • Sant, vissa grejer upptäcker man ju själv sinom tid. Att mer eller mindre harmlösa fakta bli fel gör ju inte så mycket, då är det värre med att myter som bagatelliserar sexuella övergrepp och dylikt sprids vidare som sanningar.

   Och, ja, chauvinismen i omklädningsrummen var på en nivå jag aldrig senare upplevt. Annat än i vissa hörn på internet. Och i Gubbrummet.

 • Isabella

  Lärarutbildningen måste ha obligatoriska delar av utbildning för att detta ska kunna bli verklighet. Det finns inte sexualundervisning/utbildning på Lhsk! Och de som redan är lärare måste få obligatorisk fortbildning. Detta ligger på ett högre politiskt plan att bestämma. Maila en politiker!! Jag är en av få (mindre än en promille typ..) lärare som under 00-talet fick utbildning i sexualundervisning (gått en kurs) på eget initiativ, inbjuden av RFSU (det var alltså INTE lärarutbildninge n som anordnade det, men kursen var gjord för blivande lärare) Det står inskrivet i läroplanen att elever ska ha sexualundervisning men en del blir till o med helt utan. För vilken lärare vill undervisa i det utan utbildning?

 • Bobby Sjöbov

  Det ska va gött och roligt med sex annars kan det kvitta <3

 • Roffe

  Stön. Sitter här och myser på en bajsnödighet.

 • Anonym

  Jag har några frågor rörarande den här artikeln. Främst den här om kukens storlek. Jag hävdar att kvinnor är lika bra på att odla den myten som män är, se t.ex. veckorevyn där sexualupplysaren Hanna Arnshög själv sitter och drömmer om Afrika där penisarna ska vara jättestora.

  • Ja, det är ju hela min poäng. En hel del myter och idéal odlas lika mycket av båda könen, trots att alla vuxna människor egentligen vet att de inte stämmer.

   • Anonym

    Isåfall har jag väldigt svårt att se din poäng. Jag har sett lite för många unga kvinnor som gör sin upptagenhet med penisstorlek till centrum för sitt bloggande för att tro att penisstorlek bara skulle vara en myt som bara odlas av unga män.

 • Jonas Johansson

  jag minns inte särskilt mycket om sexualundervisningen från högstadiet, inte för att det var längesedan, utan för att den inte var särskilt intressant för mig just då. jag var mer inne på tv-spel och hade för dåligt självförtroende för att ens tro att något sexuellt skulle hända en dag.

  det är ledsamt att det tagit dig så lång tid, och för många händer det nog aldrig att de kan tala om saker och ting. men jag tror verkligen att det är en myt att man ska undervisa om detta specifikt. däremot att lära människor att vara nyfikna och öppensinnade, det vore något, då kan de kanske lära sig detta själva.

  jag är en man som inte har något större intresse av sex, till min flickväns förtret då hon har en stark sexdrift. jag älskar sex, men tänker bara inte så ofta på det. jag minns att jag alltid tänkt mycket på hur jag uppfattar mig själv, och på filosofi i livet, men tjae, en brok som var intressant när jag var yngre var Kukbruk som min styvmor gav till mig (tror jag, någon var det iaf.). jag var 15 och läste den med hull och hår. många saker var självklara, det var mer sättet den var skriven på som satte sig. även en annan bok om en man som vid 22 års ålder plötsligt slutade med sex, då han kände att han bara förlorade livskraft vid varje utlösning satte sig på hjärnhinnan, samt alla historier om innan en fotbollsmatch fick männen inte knulla, för då var de usla på plan. när man förstår vad det är för en process det egentligen är, så kan man både ta avstånd för att man vill, och hänge sig fullständigt när lustan kommer an också. jag såg också Salo när jag var runt 14. den fick en att fundera.

  hursomhelst, min poäng är, sexualundervisning i skolan är för stelt. skolan är för stel. vissa saker kan man inte lära sig där. det här är något man lär sig privat, alternativt har man världens bästa lärare som i serien freaks and geeks då gympaläraren (som har många andra brister..) förklarar ett och annat för seriens huvudkaraktär. men sådana lärare, som har en stark förståelse för unga mäns känslor, och som verkligen kan få elever att känna sig trygga är få.

  böckerna är bra. unga är nyfikna. jag har inget större förtroende för skolan så tvekar till att den skulle kunna lyfta något sådant här, såvida inte utlärnings-formen görs om till något mycket mer välkomnande och grupp-orienterat, där man sitter i ring och kan ha öppna diskussioner. men att ha sådana när man är 14 — knappast.

  jag tror att föräldrar är ganska kassa på det där bara. tack alla farbrödrar och fastrar som har koll på läget. jag är farbror sedan ett par år tillbaka och jag ser så mycket fram emot att lära min brorson att han är helt ok, och att kroppen och livet inte är så hemskt komplicerat. det kanske börjar med en bok.

 • Pingback: Kuken | Hi-Lo and In Between()

 • Fröken Obstinat

  Superviktigt ämne! Tyvärr.
  Och ett tillägg: Varför, VARFÖR, är fortfarande penetrationssex det enda som räknas och det man pratar om som den ”stora grejen” och som många unga därför stressar upp sig inför?
  Jag började ha sex hyfsat tidigt men själva penetrationsdelen dröjde dock av olika skäl. Och för mig var det verkligen ingen biggie när det väl blev av. Jag kunde min kropp vid det laget och visste ganska väl vad manliga (vilket var aktuellt i mitt fall) partners tenderar att tycka om.
  Och om bara penetrationssex a la ”kuken i fittan” är ”riktigt” sex…är då lesbiska kvinnor eviga oskulder (f ö ett väldigt tramsigt ord/begrepp…vad är det man gör sig skyldig till?)