Drakar, demoner och pirater

khkDrakar och demoner fyller 30 år och Riotminds firar med att lägga upp nästan alla gamla Äventyrsspels-böcker gratis på nätet (sajten ligger mer eller mindre nere just nu). Skoj!

Jag har tre tankar om detta, förutom att det är awesome.

För det första så är det just gratis det handlar om, inte ”fritt” som Riotminds skriver på sin sajt. Materialet är fortfarande Riotminds egendom, och inte släppt under någon creative commons-licens eller dylikt. Man får alltså inte göra vad man vill med pdf-filerna, eller sprida dem hur som helst.

För det andra verkar det som att Riotminds ”snott” majoriteten av pdf:erna från PirateBay. Man kan till exempel se att slitaget på Riotminds omslag är identiskt med de piratade versionerna. Riot blir således det första företaget i historien som piratat sina egna pirater! Fantastiskt roligt. Nackdelen för oss fans är att vi får stå ut med ganska dåliga, ej sökbara pdf:er, som i princip bara är inscannade bilder. Men det kan man ju leva med.

Well played, Riotminds!

För det tredje, när Riot skriver ”Eftersom Svavelvinter numera är ett eget rollspel, valde vi att inte publicera dessa här” så är det bullshit. Den riktiga anledningen är att de inte äger rättigheterna till Svavelvinter, de tillhör Erik Granström.

 • Frågan är om Riotminds verkligen har rättigheterna till allt det här (att de inte har det till Svavelvinter är ju helt uppenbart). Många gamla bilder borde väl vara ett problem för dem, på samma sätt som det var ett problem för Erik Granström när han undersökte möjligheten för nytryck av konfluxsviten?

  • Ja, som jag förstår det var Target Games ganska dåliga på att skriva avtal back in the days, så de flesta bilder lär fortfarande tillhöra konstnärerna. Och ”Tvillingbergen” gavs inte ens ut av Äventyrsspel, om jag förstår det rätt.

   Men, tja, Riot kanske har styrt upp allt det där?

 • MattiasLejbrink

  Jag tänkte också på de slitna framsidorna. Så jävla episkt att ”släppa” rippade versioner av sina egna grejer :)

  • Välkommen till framtiden?

  • Jävligt B. Lite som att gå och köpa ett datorspel i oöppnad originalkartong bara för att finna att spelet levereras på en hembränd skiva…

 • Ja det är ju väldigt märkligt att skriva så där om Svavelvinter. Jag tror att de flesta rävarna från Riotminds eget forum (som jag), WRNU, järnringens forum osv vet hur det egentligen ligger till. Dumt skrivet.

  • Fast det här med att köra med öppna kort och hämta in respons från andra har väl aldrig riktigt varit Riots paradgren? =)

 • Jakob Simonson

  Lite mystiskt att de undantar Svavelvinter, men lägger ut alla övriga delar av Konflux-sviten – exempelvis ”Trakorien” som väl är den del som rollspelet främst bygger på.

  • Det är ju bara omslagen som ligger där, man kan inte ladda ner dem. Eller? Inte nu i alla fall.

   • Jakob Simonson

    Nej, det har de tydligen fixat nu.

 • Pingback: Nu räknar jag ner till År Noll | Piruett()

 • Elias

  Lite sent nu, men tycker fortfarande det är kul att de har en massa Elric-bilder som omslag. Rolig idé av dem iaf, detta.