Finna dolda ting

Imgur
“Finna dola ting” är en fascinerande anekdotisk histieskrivning av svensk rollspelshobby. En “The oral history of…”. Författarna har intervjuat en lång rad människor som var aktiva under hobbyns intåg i Sverige, samt grävt en del i tidningsarkiven.

Det är intressant och till stor del mysig läsning. Sidorna innehåller få överraskningar – det mesta som skrivs känner man redan till om man är intresserad av rollspelshistoria. Och det är man ju.

Bokens stora förtjänst är att den fördjupar och samlar ihop alla dessa anekdoter och minnen på ett och samma ställe. Tidigare krävdes ett aningen besatt intresse för att få en helhetsbild, då allt har varit utspritt i en oöverskådlig mängd forumtrådar, kommentarsfält och fanzinartiklar.

Samtidigt känner jag att vissa saker saknas. Jag blir till exempel orimligt nyfiken på vem John Maniatopoulos var, den kedjerökande originalägaren av Tradition som tycks ha haft – åtminstone indirekt – ett stort inflytande på dåtidens gryende rollspelsrörelse.

Jag önskar också att författarna oftare höjt blicken från de personliga berättelserna. Stora sammhällsförändringar skymtar i den nostalgiska dimman, men i och med att allt berättas som personliga minnen undrar jag om tyngden alla gånger läggs på rätt ställe. Var det verkligen SÅ eländigt att växa upp 70- och 80-talen, till exempel?

Detta är dock bara småsaker. “Finna dolda ting” är bok alla rollspelare måste äga.

 • Anders Fager

  Vad vill du veta om John Maniatopoulos?

  Och ja, sjuttiotalet sög apkuk.

  • Vem var han? Varför drev han en wargame-butik i Stockholm? Vilket ciggmärke rökte han? Hade han familj? Hur gammal var han?

 • Anders Norén

  Det jag är nyfiken på är om författarna fick godkännande av Anastasios Manetopoulos att skriva om John Maniatopoulos. Den gode Anastasios menar ju att hela berättelsen om John är ”skit för att lura läsaren”. :-D

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:John_Manetopoulos

  • Förvisso behöver man inte få godkänt av någon för att skriva om människor, men intressant ändå. Även om jag inte riktigt fattar vad som invänds mot.