D&D5

Nej men seriöst, vad tycker jag om den stora nyheten att Dungeons & Dragons ska komma i en ny, femte, version?

Först: Det var väl bara en tidsfråga. Sedan: Det kan i alla fall inte bli värre än 4th edition. Slutligen: Whatever.

Jag har svårt att bry mig särskilt mycket om det här, kanske främst för att det inte finns någon konkret info. Jaha, striderna ska tydligen gå mycket snabbare? Det betyder ingenting, då 4:ans strider är de mest tidskrävande jag varit med om i hela mitt liv.

En kompis sammanfattade mina känslor ganska på pricken på Facebook: ”Det blir väl som med andra rolspel: Boken luktar nördgott och det finns fina bilder i.”

Sen kan man ju diskutera vad jag hoppas att D&D5 kommer att bli. Jag hoppas att Wizards tar ett steg bort från figurbaserade strider på rutnät. Jag hoppas att den nuvarande fokuseringen på powers försvinner. Jag hoppas att de väljer en ny grafisk profil för böckerna, inklusive helt nya illustratörer. Jag hoppas att regelböckerna blir inspirerande och inte bara listor på olika förmågor. Jag hoppas att regelsystemet blir konsekvent och enhetligt, utan alltför många undantag. Jag hoppas att det ska finnas utrymme att spela rollpersoner som inte är stridsmaskiner.

Men, om jag ska vara ärlig, så kommer det krävas en hel del lysande marknadsföring för att jag ska bli pepp på det här spelet.