Status maximus

Hipster Go Home

I mitt liv så finns det – väldigt förenklat – två grupper av människor som jag umgås med: Folk i Stockholms medievärd, samt nördar. Givetvis överlappar dessa världar varandra ibland, och vissa av mina vänner passar inte in i något fack. Men jag generaliserar.

Det har slagit mig hur pass stor skillnad det är på vad som ger status i de två grupperna. Vilka statusmarkörer som finns.

I Stockholms medievärd, sett ur mitt perspektiv, så är följande statusmarkörer hetast just nu:

  • Resa till New York: Detta har varit statushöjaren framför andra i flera år nu. Det går aldrig att missa att någon ska till NY, pratet börjar långt innan resan ens är bokad och man kan sedan följa hela planeringen via till exempel Facebook. Inget annat resmål orsakar så mycket snack som NY. Det är en liten sekt.
  • Personlig tränare: Det räcker inte längre att ha en svindyrt gymkort, nu ska man även hyra en personlig tränare för flera tusenlappar stöten. Jag tvivlar inte att det ger resultat, men jag tvivlar heller inte på att folk gärna skryter om det. Ganska ny statusmarkör.
  • Göra ambitiösa saker. Stora reportage, udda dokumentärer. Resa jorden runt och skriva om hur pingis skapar fred i Mellanöstern. Det är en fördel om man vinner något pris också.
  • Ha många följare på Twitter (följ mig!).

I nördvärlden finns det också vissa typiska statusmarkörer. Bland annat:

  • Att äga och konsumera väldigt många böcker/filmer/spel eller vad nu ens passion är.
  • Kunna väldigt mycket om sitt ämne, samt att kunna uttrycka kunskapen väl.
  • Att man började med sitt nörderi tidigt, så man har varit med i gejmet länge och på sätt. Att ha sett en viss film på biopremiären, till exempel. Jag tror att det i grunden handlar om att vara, eller i alla fall ge sken av att vara, erfaren.
  • Att skapat något. Skrivit en bok, ritat en serie, programmerat ett spel, jobbat med en film, konstruerat ett brädspel, drejat en Tardis, etc.

Ja, det är väl typ det.

Så nu funderar jag; om jag var en cyniskt kalkylerande person och ville göra något som gav maximal status i båda kretsarna, vad skulle det vara? Ett reportage om hur rollspelande chassidiska Brooklyn-judar skapar fred i Mellanöstern? Spela Gloom med min personlige tränare – i New York? Konstruera ett raffinerat brädspel som handlar om Twitter?

MÖJLIGHETERNA ÄR OÄNDLIGA!

Lusten är noll.