Orka crowdfunding

Crowdfunding har förstört rollspelssverige.

Visst, det kommer en massa nya spel som folk köper (och inte spelar), men till vilket pris?

Crowdfunding har förvandlat en tidigare intressant hobby till en arena för ett gäng hojtande kolportörer. Så gott som all aktivitet bland rollspelare på internetforum och i sociala medier har reducerats till detta:

”Funda mitt spel!”

”Funda hans spel!”

”Snart kan du funda mitt spel!”

”Vad vill ni ha för nya stretch goals?”

”Snart kan du funda hans spel!”

”Vill ni ha muggar, tröjor, affischer, roliga tärningar?”

”Kom igen, funda mitt spel!”

”Hurra! Det 27:e stretch goalet är upplåst! Det blir en låda av plysch!”

”Kom igen alla, bara 3000 kronor kvar tills det ingå en specialsydd tärningspåse i spelet!”

”I natt slog vi rekord! Högst insamlad summa för ett spel skrivet i stadsdelen Kattrumpan i Kalmar!”

”Dom slog rekord i natt WOW!”

”Passa på nu så får du hela spelet för 5 dollar mindre!”

”SNÄLLA FUNDA MITT SPEL!”

”KOM IGEN ANNARS SVIKER DU HOBBYN”

”Jag ska crowdfunda mitt spel – ska jag använda Kickstarter eller Indiegogo?”

”Kolla in en preview på min Fundedbyme-kampanj! Den drar igång i morgon.”

”Köp nu!”

”Kom igen då!”

”Det blir hårdpärm!”

VAD ÄR DET SOM PÅGÅR? Varför har min hobby blivit Tv-shop? Varför känns rollspel.nu plötsligt som Hötorget? Varför utnyttjar folk den otroliga lojalitet som finns bland rollspelare (de köper typ allt!) för att prångla ut sina jäkla härken till spel, som ingen ändå kommer att spela?

Crowdfunding är den nya arenan för vanity publishing. Behovet att ”vara publicerad” är viktigare än efterfrågan eller kvalitet. Egot måste smekas. Tidigare var det print-on-demand och pdf-spel. Nu är det crowdfunding.

Och min hobby har förvandlats till Kiviks marknad.